Biodiesel

Ce este biodieselul?

#

Biodieselul este un biocombustibil sintetic lichid care se obtine din lipide naturale , ca uleiuri vegetale sau grasimi animale, noi sau folosite. Procesele chimice industriale folosite sunt cele de esterificare si trans-esterificare. Acest biocombustibil inovator si ecologic se poate folosi in substituirea totala sau partiala a petro-dieselului.

Biodieselul poate fi amestecat cu motorina care provine din rafinarea petrolului in diferite cantitaţi. Se folosesc abrevieri potrivit procentajului de biodiesel din amestec: B100 in cazul folosirii de 100% biodiesel, sau notatii precum B5, B15, B30 unde numarul indica procentajul de biodiesel din amestec.

Potentialul folosirii uleiului vegetal pentru punerea in functiune a motoarelor este cunoscut inca de la inventarea motorului diesel datorita cercetarilor lui Rudolf Diesel. La începutul secolului XXI, in contextul cautarii de noi surse de enegie si a ingrijorarii privind incalzirea globala, s-a pus problema folosirii combustibililor bio in locul derivatilor din petrol.Carburantii biodiesel sunt o alternativa ecologica la motorina, fiind cu mult mai putin poluanti si, in acelasi timp oferind avantajul producerii lor din mai multe surse regenerabile. Principala materie prima utilizata fiind uleiul vegetal (uleiul de rapita,uleiul de floarea soarelui, uleiul de palmier, uleiul de jatropha , uleiul vegetal uzat etc.)Procesul de trans-esterificare consta in combinarea uleiului cu un alcool usor, in mod normal metanol, si lasa reziduu glicerina, ce se foloseste industria cosmetica.Uniunea Europeana a impus ca, pana in anul 2020, 20% din combustibilul folosit sa fie bio. Pana atunci, cotele intermediare sunt de 2% în 2005 si 5,75% în 2010.

Romania poate produce anual intre 400.000 si 600.000 tone de biodiesel, ceea ce reprezinta de patru-sase ori mai mult decat necesarul cerut si impus prin reglementarile UE.

Principalele avantaje ale biodieselului:

Este mai ieftin decat dieselul petrolier;

Procesul de trans-esterificare consta in combinarea uleiului cu un alcool usor, in mod normal metanol, si lasa reziduu glicerina, ce se foloseste industria cosmetica.

Resursele de energie regenerabile.

Ce va rămâne pentru viitor? Dacă vom privind utilizarea de combustibil pentru nevoile noastre şi într-o zi toate resurse de combustibili fosili vor fi epuizate şi vom fi călători în căutarea de combustibil, astfel încât trebuie să ne gândim pentru producţia de combustibili de la non-combustibili fosili, materiale organice, care va preveni poluarea mediului aceasta fiind o metodă alternativă pentru a obţine combustibil.

Productia de Biodiesel implică următoarele metode.

1. Biodiesel din ulei de deşeuri;

2. Biodiesel de ulei nou.

TRANSFORMAREA DE BIODIESEL:

Conversia de ulei de Biodiesel este, probabil, cel mai bun mod de a oferii producătorilor de vehicule garanţii de vehicule care acoperă utilizarea de biomotorină pură.

Unii insista pe "RME", esteri metilici de rapita, acesta nu va acoperi Biodiesel de soia importat din SUA, dar acest lucru pare a fi mai mult o problemă legata de comerţ decât un control de calitate.

Germania are mai mult de 1.500 de staţii de alimentare cu furnizarea de Biodiesel , şi este mai ieftin decât motorina obişnuită. Este utilizat pe scară largă în Franţa, cel mai mare producător din lume. Practic, toata motorina din fosili vânduta în Franţa conţine între 2% şi 5% Biodiesel . Biodiesel-ul este mai scump decât motorina obişnuită în SUA, dar vânzările sunt în creştere foarte rapid, iar preţurile vor scădea în timp.

Metanolul este ingredientul principal în combustibil pentru gratar, vândut în supermarketuri şi lanţuri de magazine drept "combustibil aragaz".

Există cel puţin trei moduri de a rula un motor diesel pe bio-energie, folosind uleiuri vegetale, grăsimi animale sau ambele.